Šalát Kritharaki
Super jednoduché
Kritharaki – šalát ideálny na grilovačku
Šalát Kritharaki je jedinečný a lahodný pokrm, ktorý vás prenesie priamo do srdca Stredomoria svojou bohatou chuťou a arómou. Tento šalát, ktorý je populárny najmä vďaka svojej hlavnej zložke – cestovinám kritharaki, predstavuje dokonalú harmóniu čerstvých zeleninových ingrediencií a tradičného gréckeho syra feta. Obohatený o čierne olivy a osviežujúcu citrónovú šťavu, šalát Kritharaki je nielen chutný, ale aj výživný a jednoduchý na prípravu.
V šaláte Kritharaki sa snúbi čerstvosť a kvalita jednotlivých ingrediencií. Cestoviny sú známe svojou unikátnou textúrou a schopnosťou absorbovať chute, čo ich robí ideálnymi pre šaláty. Spojenie s čerstvou uhorkou, sladkými koktailovými paradajkami, aromatickou červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou vytvára osviežujúci a chutný základ tohto stredomorského šalátu.
Viete si ho pripraviť aj na viac dní vopred. Stačí, ak ho správne skladujete v chladničke. Mimochodom, máte všetkých šikovných pomocníkov do kuchyne? S nimi sa vždy varí rýchlejšie a veselšie.
Bohatá chuť a jednoduchá príprava Kritharaki
Recept na šalát s gréckou cestovinou je nielen bohatý na chuť, ale tiež jednoduchý na prípravu. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed, zdravá večera alebo ako strana k hlavnému jedlu. S jeho jednoduchou a rýchlo prípravou si môžete vychutnať chutný a výživný pokrm bez veľkej námahy v kuchyni.
Okram tejto stredomorskej klasiky, nájdete v našom archíve receptov celú plejádu tipov na chutné šaláty, ktoré sú vhodné ako príloha, na grilovačku, či dokonca hlavné jedlo.
Cestovina Kritharaki, známa tiež pod názvom Orzo, je obľúbená v mnohých stredomorských a blízkovýchodných kuchyniach. Táto malá, zrnkovitá cestovina má tvar podobný ryži, a preto je niekedy mylne považovaná za druh ryže. V skutočnosti je to cestovina vyrobená z pšeničnej múky, často používaná v gréckej, tureckej a talianskej kuchyni.
Jednou z charakteristických vlastností kritharaki je jej schopnosť absorbovať chute, čo ju robí ideálnou pre rôzne druhy omáčok a vývarov. V gréckej kuchyni sa často používa v pokrmoch ako je “Giouvetsi”, kde sa kritharaki varí spolu s mäsom a rajčinovou omáčkou. V Turecku sa tento druh cestoviny nazýva “Şehriye” a používa sa v polievkach a piláfoch.
Kritharaki sa môže tiež pražiť pred varením, čo zvyšuje jej orechovú chuť a pridáva jedinečný rozmer do hotových pokrmov. Táto univerzálnosť a jedinečná textúra robia z tejto cestoviny populárnu voľbu pre rôzne kulinárske štýly a experimenty v kuchyni.
Dobrú chuť
Šalát Kritharaki je dokonalou voľbou pre každého, kto si chce vychutnať kúsok Stredomoria priamo na svojom stole. Jeho bohatá chuť, výživné ingrediencie a jednoduchá príprava robia z tohto šalátu ideálny pokrm pre rôzne príležitosti. Vyskúšajte tento recept a nechajte sa uniesť chuťami Stredomoria. Dobrú chuť!
Suroviny
Vyberte počet porcií
500 g rezancov kritharaki | |
1/2 uhorky | |
200 g koktailových paradajok | |
150 g syru Feta | |
100 g čiernych olív bez kôstok | |
1/2 červenej cibule | |
1/2zväzku petržlenovej vňate | |
2PL olivového oleja | |
1PL citrónovej šťavy | |
soľ a korenie podľa chuti |