Šalát Kritharaki

Kritharaki – šalát ideálny na grilovačku

Šalát Kritharaki je jedinečný a lahodný pokrm, ktorý vás prenesie priamo do srdca Stredomoria svojou bohatou chuťou a arómou. Tento šalát, ktorý je populárny najmä vďaka svojej hlavnej zložke – cestovinám kritharaki, predstavuje dokonalú harmóniu čerstvých zeleninových ingrediencií a tradičného gréckeho syra feta. Obohatený o čierne olivy a osviežujúcu citrónovú šťavu, šalát Kritharaki je nielen chutný, ale aj výživný a jednoduchý na prípravu.

Prejsť na recept

V šaláte Kritharaki sa snúbi čerstvosť a kvalita jednotlivých ingrediencií. Cestoviny sú známe svojou unikátnou textúrou a schopnosťou absorbovať chute, čo ich robí ideálnymi pre šaláty. Spojenie s čerstvou uhorkou, sladkými koktailovými paradajkami, aromatickou červenou cibuľou a petržlenovou vňaťou vytvára osviežujúci a chutný základ tohto stredomorského šalátu.

Viete si ho pripraviť aj na viac dní vopred. Stačí, ak ho správne skladujete v chladničke. Mimochodom, máte všetkých šikovných pomocníkov do kuchyne? S nimi sa vždy varí rýchlejšie a veselšie.

Bohatá chuť a jednoduchá príprava Kritharaki

Recept na šalát s gréckou cestovinou je nielen bohatý na chuť, ale tiež jednoduchý na prípravu. Tento šalát je ideálny ako ľahký obed, zdravá večera alebo ako strana k hlavnému jedlu. S jeho jednoduchou a rýchlo prípravou si môžete vychutnať chutný a výživný pokrm bez veľkej námahy v kuchyni.

Okram tejto stredomorskej klasiky, nájdete v našom archíve receptov celú plejádu tipov na chutné šaláty, ktoré sú vhodné ako príloha, na grilovačku, či dokonca hlavné jedlo.

Čo je to Kritharaki?

Cestovina Kritharaki, známa tiež pod názvom Orzo, je obľúbená v mnohých stredomorských a blízkovýchodných kuchyniach. Táto malá, zrnkovitá cestovina má tvar podobný ryži, a preto je niekedy mylne považovaná za druh ryže. V skutočnosti je to cestovina vyrobená z pšeničnej múky, často používaná v gréckej, tureckej a talianskej kuchyni.

Jednou z charakteristických vlastností kritharaki je jej schopnosť absorbovať chute, čo ju robí ideálnou pre rôzne druhy omáčok a vývarov. V gréckej kuchyni sa často používa v pokrmoch ako je “Giouvetsi”, kde sa kritharaki varí spolu s mäsom a rajčinovou omáčkou. V Turecku sa tento druh cestoviny nazýva “Şehriye” a používa sa v polievkach a piláfoch.

Kritharaki sa môže tiež pražiť pred varením, čo zvyšuje jej orechovú chuť a pridáva jedinečný rozmer do hotových pokrmov. Táto univerzálnosť a jedinečná textúra robia z tejto cestoviny populárnu voľbu pre rôzne kulinárske štýly a experimenty v kuchyni.

Dobrú chuť

Šalát Kritharaki je dokonalou voľbou pre každého, kto si chce vychutnať kúsok Stredomoria priamo na svojom stole. Jeho bohatá chuť, výživné ingrediencie a jednoduchá príprava robia z tohto šalátu ideálny pokrm pre rôzne príležitosti. Vyskúšajte tento recept a nechajte sa uniesť chuťami Stredomoria. Dobrú chuť!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
500 g rezancov kritharaki
1/2 uhorky
200 g koktailových paradajok
150 g syru Feta
100 g čiernych olív bez kôstok
1/2 červenej cibule
1/2zväzku petržlenovej vňate
2PL olivového oleja
1PL citrónovej šťavy
soľ a korenie podľa chuti

Nutričné hodnoty

207 Kalórie
26 g Sacharidy
7 g Tuky
8 g Bielkoviny

Postup

1.

Uvarte cestoviny

Cestoviny Krtharaki uvarte podľa návodu na obale, sceďte a zmiešajte s 1 PL olivového oleja. Nechajte vychladnúť.
Hotovo
2.

Pripravte ingrediencie

Umyte uhorky, paradajky a petržlenovú vňať. Všetko nakrájajte na malé kúsky. Fetu sceďte a rozdrobte. Olivy nakrájajte na plátky. Cibuľu ošúpte a nakrájte nadrobno.
Hotovo
3.

Naaranžujte šalát

Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady. Dochuťte olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a korením.
Hotovo

Poznámky

Ako alternatíva k základnému dresingu sa k tomuto šalátu výborne hodí aj jogurtový dresing!
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF