Jahodová drip torta
Super jednoduché
Drip torta! Nepoznáte?
Jahodová drip torta so sladkým ružovým vzhľadom je perfektná torta na Valentína, Deň matiek alebo keď máte náladu na originálnu tortu. Koláče typu “drip cake” vyzerajú naozaj dobre. Názov pochádza z angličtiny a znamená „stekajúci koláč“. A to ho veľmi dobre vystihuje, pretože stekajúce drip torty získali svoje meno vďaka poleve, ktorá steká po ich stranách. Takže: Príjemnú zábavu pri nanášaní polevy a pečení!
Suroviny
Vyberte počet porcií
150 g múky | |
130 g cukru | |
2 vajcia | |
100 ml cmaru | |
2kvapky vanilkového extraktu | |
1/2ČL prášku do pečiva | |
1ČL sódy | |
1štipka soli | |
20 g masla |
Na náplň
500 g jahôd | |
150 g cukru | |
500 g jogurtu | |
150 ml smotany na šľahanie | |
1zväzok čerstvej mäty | |
6plátkov želatíny |
Na polevu
100 g práškového cukru | |
100 g masla | |
120 g dvojitého smotanového syru |
Na glazúru
3plátky želatíny | |
3PL jahodového sirupu | |
175 g smotany na šľahanie | |
75 g bielej čokoládovej polevy | |
2kvapky červeného potravinárskeho farbiva |
Pomocníci
kuchynský robot voliteľné | |
alebo ručný mixér | |
forma na tortu |
Nutričné hodnoty
443
kalórie
51 g
sacharidy
23 g
tuky
8 g
bielkoviny
Postup
1.
Predhrejte rúru
Predhrejte rúru na 170 °C a zapnite ju na spodný/horný ohrev.
Hotovo
2.
Príprava cesta
Vajce, cukor a vanilkový extrakt vyšľahajte do nadýchanej hmoty. Vmiešajte cmar. Pridajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a vypracujte hladké cesto. Tortovú formu vymažte maslom a nalejte cesto. Pečte 30-40 minút. Špajdľou vyskúšajte, ako je torta upečená a nechajte ju úplne vychladnúť.
Hotovo
3.
Predpríprava náplne
Jahody umyte, odstráňte stopku a nakrájajte na malé kúsky. Mätu umyte, vysušte a nadrobno nasekajte, oboje zmiešajte s cukrom a dajte nabok.
Hotovo
4.
Želatína
Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode asi 10 minút. Potom vymačkajte nepotrebnú vodu a za stáleho miešania v hrnci s 4 lyžicami jogurtu mierne zohrejte, kým sa želatína úplne nerozpustí. Zvyšný jogurt zmiešajte s cukrom a vmiešajte želatínovú zmes.
Hotovo
5.
Pripravte náplň
Zvlášť vyšľahajte smotanu a vmiešajte do jogurtového krému. Nakoniec vmiešajte jahody.
Hotovo
6.
Vrstvenie základu
Vychladnutý základ rozdeľte na dve rovnako veľké časti. Na dno naneste náplň a navrch dajte vrchnú vrstvu. Dajte do chladničky.
Hotovo
7.
Príprava polevy
Maslo nechajte ohriať na izbovú teplotu. Preosejte práškový cukor a zľahka vyšľahajte so zmäknutým maslom asi 4 minúty. Vmiešajte smotanový syr, kým nezískate homogénnu hmotu. Celú tortu pokryte polevou. Dajte do chladničky.
Hotovo
8.
Príprava glazúry
Želatínu necháme nabobtnať v studenej vode asi 10 minút. Smotanu a sirup zohrejte na strednom plameni (nevarte). Čokoládu nasekajte a pridajte. Želatínu vytlačte a za stáleho miešania pridajte k zmesi, kým sa úplne nerozpustí.
Hotovo
9.
Dokončenie glazúry
Dajte ju preč zo sporáku a nechajte vychladnúť, kým poleva nebude správne viskózna, ale nenechajte ju úplne stuhnúť.
Hotovo
10.
Zdobíme jahodovú drip tortu
Tortu polejte glazúrou a rozotrite, aby stekala po stranách torty. Ozdobte ovocím a šľahačkou podľa chuti.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.
Jedna porcia sa rovná jednému kúsku koláča, za predpokladu, že koláč má 12 kusov.