Ako využiť zbytky v kuchyni?

Ostali vám zbytky potravín z predošlých dní? Neunáhlite sa a neprodukujte zbytočný potravinový odpad. Radšej sa zamyslite nad tým, ako by ste ešte jedlo dokázali využiť. Ak vám nič nenapadá, netrápte sa. Máme pre vás niekoľko tipov ako využiť staršie potraviny.

Čo so starým pečivom?

Určite to poznáte, pred víkendom ste nakúpili kvantum rožkov, ale doma ich nemal kto zjesť. Stvrdnuté však neznamenajú automaticky zlé. Naopak, o to jednoduchšie z nich môžete urobiť strúhanku vhodnú na obaľovanie. K rožkom môžete pomlieť aj staré žemle alebo chlieb. Dávajte si však pozor, aby ste mleli dostatočne najemno.

Staršie pečivo môžete využiť aj ako krutóny do polievky. Pridajte olivový olej, pečivo zľahka opražte na panvici, zasypte bylinkami a korením a podávajte.

zdroj: Shutterstock

Zbytky ako plnohodnotná prísada

Odstaté pečivo je vhodné aj ako prísada do plnohodnotných receptov. Dobrou voľbou je v tomto prípade žemľovka, na ktorú vám postačia staré rožky, vajcia, mlieko a cukor. Dochutiť si ju už môžete podľa vlastných preferencií, výborná je naplnená jablkami aj tvarohom.

Ste skôr milovníkmi slaných jedál? Žiaden problém, zo starého pečiva môžete hravo vyčarovať aj žemľovú knedľu. K starým rožkom alebo žemliam pridajte vajce, mlieko a soľ. Všetko premiešajte a doplňte petržlenovou vňaťou. Získate tak výbornú prílohu k nedeľnému obedu.

Šupky sú kuchynským pokladom, nie zbytky

Ruku na srdce – kto z nás doteraz využíval pri varení šupky z ovocia či zeleniny? Zrejme málokto. Vedeli ste však, že možností, ako ich zapracovať do jedál, je pomerne veľa? Šupky z jabĺk či hrušiek si môžete vysušiť a konzumovať samostatne, prípadne doplniť klinčekmi a škoricou a vytvoriť si tak zmes na prípravu čaju.

Spolu s jadrovníkmi ich dokonca môžete nakrájať a pripraviť si z nich ovocný ocot výborný na prípravu šalátových zálievok. Šupky z citrusov si zasa môžete pripraviť ako kandizovanú pochúťku. Stačí ich poriadne prevariť, obaliť v cukre a skvelá alternatíva sladkostí je na svete.

Šupky zo zemiakov nie sú zbytky určené na vyhodenie. Spravte z nich chipsy.
zdroj: Shutterstock

Áno, staršie potraviny aj pre mlsné jazýčky

V prípade, že čistíte zemiaky pomerom 1:1, máme pre vás skvelý tip. Zo šupiek si môžete jednoducho pripraviť výborné domáce chipsy. Stačí ich dôkladne umyť, okoreniť podľa preferencií a upiecť. Určite vám spríjemnia večer strávený pri dobrom filme. Ako by ste vy použili staršie potraviny alebo šupky?

Viac o tom, ako sa správať zodpovedne k nášmu životnému prostrediu, sa dozviete na našej stránke Buďme viac zodpovední, buďme viac EKO.