Jednoduchý jablkový koláč
Super jednoduché
Nie len na slávnostné príležitosti – jednoduchý jablkový koláč
Jednoduchý jablkový koláč nám pripomína útulné návštevy u starej mamy. Aj vám? Potom prichádza váš nový obľúbený recept. Pretože v našej domácej kuchyni pečieme nespornú klasiku a jablká vylepšujeme trochou škorice a citrónovej šťavy. Pri ukladaní jabĺk dbajte na to, aby ste ich dobre vtlačili do cesta. Veľa zábavy pri pečení!
Suroviny
Vyberte počet porcií
5 veľkých jabĺk | |
1 citrón | |
2lyžičky škorice | |
200 g margarínu | |
6 vajec | |
300 g múky | |
250 g cukru | |
1štipka soli | |
1/2vrecúška prášku do pečiva |
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné | |
alebo ručný mixér | |
Tortová forma s priemerom 22 alebo 24 cm |
Nutričné hodnoty
358
Kalórie
47 g
Sacharidy
16 g
Tuky
5 g
Bielkoviny
Postup
1.
Pripravte jablká
Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, rozkrojíme na štvrtiny a zvonka niekoľkokrát narežeme asi 0,5 cm hlboké ryhy. Kôru z citrónu nastrúhame a potom z neho vytlačíme šťavu. Kúsky jabĺk zmiešame s citrónovou šťavou a škoricou.
Hotovo
2.
Pripravte cesto
Margarín rozpustíme v hrnci. Oddelíme vajcia. Bielka vyšľaháme dotuha. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Do žĺtkovej zmesi pridáme prášok do pečiva, múku, citrónovú kôru a margarín. Dobre premiešame. Jemne vmiešame sneh z bielkov.
Hotovo
3.
Predhriatie rúry
Predhrejeme rúru na horný/spodný ohrev na 180 °C. 4. Vyložte formu na pečenie papierom na pečenie alebo ju dôkladne vymastite.
Hotovo
4.
Upiečte koláč
Cesto nalejeme do formy, na vrch rozložíme jablká a dobre ich pritlačíme. Pečieme 45 minút. Spravíme test pomocou špáradla.
Hotovo
Poznámky
Výživové údaje sú približne vypočítané na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.