Domáce bazalkové pesto
Super jednoduché
Bazalkové pesto je perfektný základ na cestoviny
Bazalkové pesto (pôvodný názov Pesto alla Genovese) je pravdepodobne najznámejšie a najobľúbenejšie pesto zo všetkých. Máte vždy v zásobe pohár pre prípad, že by ste opäť dostali hlad a chceli si pripraviť pesto s cestovinami? To poznáme! Odteraz si ho jednoducho môžete urobiť sami. Dobre uzavreté v nádobe v chladničke vydrží pesto týždeň alebo aj dlhšie. Navyše nevyzerá skvele len v kombinácii s cestovinami, toto čerstvé pesto je tiež skutočným vrcholom ako šalátový dresing alebo poleva na lahodný grilovaný steak z tuniaka.
Suroviny
Vyberte počet porcií
2zväzky čerstvej bazalky | |
50 g parmezánu | |
30 g píniových orieškov | |
2 strúčiky cesnaku | |
100 ml olivového oleja | |
soľ a korenie podľa chuti |
Pomôcky
Mixér | |
kuchynské strúhadlo |
Nutričné hodnoty
319
Kalórie
4 g
Sacharidy
30 g
Tuky
8 g
Bielkoviny
Postup
1.
Pripravte si ingrediencie
Bazalku umyte a osušte. Do pesta môžete použiť stonky a listy. Cesnak ošúpte a nahrubo nasekajte. Nastrúhajte parmezán.
Hotovo
2.
Opražte píniové oriešky
Píniové oriešky pražte bez pridania oleja na panvici na miernom ohni približne 5 minút, kým nie sú zlatohnedé. Nechajte mierne vychladnúť.
Hotovo
3.
Pesto rozmixujte
Všetky prísady okrem olivového oleja vložte do mixéra a mixujte (podľa možnosti pomocou pulznej funkcie), kým nevznikne homogénna zmes. Počas mixovania postupne prilievajte olivový olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Hotovo
4.
Dochuťte
Dochuťte soľou a korením a vychutnajte si ich ihneď alebo ich uložte do vzduchotesnej nádoby v chladničke.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.
Recept zodpovedá 4 porciám. Jedna porcia vystačí na cca 150 g uvarených cestovín.