Veľkonočný chlieb
Super jednoduché
Kvasnicový veľkonočný chlieb
Veľkonočný chlieb so sultánkami (hrozienkami): Sladký a nadýchaný kvasnicový chlieb, ktorý je ako stvorený na veľkonočné raňajky alebo predĺžený veľkonočný obed. Tento recept môžete ľahko upiecť v chlebovom stroji. Okrem toho vám poskytneme návod, ako pripraviť najlepší veľkonočný chlieb aj bez stroja na chlieb. Stačí, ak do pekárne vložíte všetky prísady a nastavíte program. Na ručné pečenie sú k dispozícii podrobnejšie pokyny. Vyskúšajte to! Tip: Jedna porcia zodpovedá približne jednému krajcu chleba, pričom sa predpokladá, že z chleba je približne 12 krajcov.
Suroviny
Vyberte počet porcií
| 540 g múky | |
| 200 g cukru | |
| 1 balenie sušeného droždia | |
| 80 g masla | |
| 1ČL soli | |
| 2ČL vanilkového extraktu | |
| 1/2 pomaranča | |
| 1/2 citróna | |
| 100 g hrozienok | |
| 3 vajcia | |
| 200 ml mlieka | 
Pomôcky
| 1 automatická pekáreň na chlieb voliteľné | |
| 1 kuchynský robot voliteľné | |
| 1 forma na chlieb alebo tortu | 
Nutričné hodnoty
					332
											kalórie
									
							
					55 g
											sacharidy
									
							
					9 g
											tuk
									
							
					7 g
											bielkoviny
									
					Postup
			
				1.			
				
					
			
					Pripravte si ingrediencie:
Nastrúhajte kôru z pomaranča a citróna. Maslo nechajte vychladnúť na izbovú teplotu
										
					
						
						Hotovo
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Pripravte cesto
Všetky prísady na cesto vymiešajte ručne alebo pomocou kuchynského robota (hák na cesto) do hladka. Vytvarujte guľu, prikryte ju a nechajte 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
										
					
						
						Hotovo
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Vytvarujte cesto do požadovaného tvaru
Cesto opäť dobre vymiesime, vložíme do požadovanej formy a necháme opäť kysnúť približne 1 hodinu. 
										
					
						
						Hotovo
					
				
			
				4.			
				
					
			
					Predhrejte rúru
úru predhrejte na 175 °C horný/spodný ohrev. 
										
					
						
						Hotovo
					
				
			
				5.			
				
					
			
			Pečieme chlieb
Vyšľahajte žĺtok s mliekom a opatrne ním potrite celé cesto. Chlieb pečte približne 45 minút, skúšajte paličkou.
										
					
						
						Hotovo
					
				Poznámky
				Nutričné informácie sú približným vodítkom na základe uvedených zložiek. Odchýlky sú možné.