6 tipov od sládka pre domáce varenie piva

Domáce varenie piva nie je žiadna veda. Aby však vaše pivo bolo dokonalé, potrebujete poznať tipy a triky, aké ovládajú iba sládkovia! O tie svoje sa s nami podelil Peter Holčík, zakladateľ pivovaru Hellstork.  

Domáce varenie piva: čo si kúpiť ešte pred

Sladový kotol pre domáce varenie piva máte už možno dávno vybratý. Avšak zíde sa vám aj pár ďalších vecí: 

  • Kuchynská váha 
  • Hustomer s odmerným valcom  
  • Sanitačný prostriedok pre vyčistenie kotla 

Nepodceňujte filter 

Teraz máte všetko nachystané. Kým sa pustíte do samotného varenia, nezabudnite nasadiť na kotol filter. Ten je dodávaný spolu s ním. Filter slúži ako ochrana čerpadla pred nasatím väčších častíc, a zároveň počas varenia chmeľu zabezpečí, že sa vám mladina nespáli.

„Keď chceme dostať zo sladu všetok cukor, je dôležitá správna cirkulácia. Ak vám pri nasypávaní surovín niečo spadne medzi stenu kotla a fermentačný kôš, kúsky sa môžu dostať do čerpadla, zaseknúť ho, a to je pri rmutovaní hotová pohroma. Preto dávajte vždy pozor na filter, a tiež na to aby sa neupchal!“ vysvetľuje Peter. 

V horšom prípade môže čerpadlo, ktoré ťahá „na prázdno“ zhorieť, a vy budete potrebovať servis kotla.  

Po schladení mladiny zas filter slúži ako mladinový filter, ktorý do fermentačného tanku z varného kotla nevpustí žiadne vyzrážané kaly či usadený chmeľ. Kvasinky tak budú kvasiť čistú mladinu bez problémov. 

Domáce varenie piva je najlepšie s prírodnými číridlami  

Prírodné číridlá mladiny obsahujú karagénan z írskeho machu. Ten napomáha lepšiemu vyzrážaniu proteínov a dokáže vyčíriť mladinu pred fermentáciou, ako aj výsledné pivo. Toto je cesta ku krásnej čistej farbe piva.  

Tip navyše: Sládek Peter používa 1 kus číridla na 20 – 35 litrov mladiny 

Cirkulačnú hadičku neskracujte 

Hadička slúži na cirkuláciu sladiny cez poklop varného kotla. V prípade jej skrátenia by počas rmutovania mohlo dôjsť k „rozbíjaniu“ sladiny – a k jej následnej oxidácii. Nepriaznivé dôsledky si všimnete až na vašom výslednom pive, začínajú však už v procese varenia.  

Pozor na výkon 

Keď mladina príde do bodu varu, znížte výkon na hodnote Power z 2 500 W na 2 200 – 2 300 W a úplne odokryte hrniec. Nežiadúce látky, ktoré sa odparujú počas varenia, sa vám tak v podobe vyzrážaných kvapiek nevrátia naspäť do mladiny.  

Dôležité čistenie 

Po varení nezabudnite vyčistiť čerpadlo od zvyškov mladiny. „Do kotla si napustite teplú vodu približne 1 cm nad výpustný ventil, pridajte sanitačný (neparfumovaný) prípravok a nechajte aspoň 1 – 2 minúty cirkulovať,“ uzatvára tipy Peter. 

Pridajte komentár