![](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/6-tipov-od-sladka-pre-domace-varenie-piva-001-novy-mahazin.jpg)
6 tipov od sládka pre domáce varenie piva
Domáce varenie piva nie je žiadna veda. Aby však vaše pivo bolo dokonalé, potrebujete poznať tipy a triky, aké ovládajú iba sládkovia! O tie svoje sa s nami podelil Peter Holčík, zakladateľ pivovaru Hellstork.
Domáce varenie piva: čo si kúpiť ešte pred
Sladový kotol pre domáce varenie piva máte už možno dávno vybratý. Avšak zíde sa vám aj pár ďalších vecí:
- Kuchynská váha
- Hustomer s odmerným valcom
- Sanitačný prostriedok pre vyčistenie kotla
Nepodceňujte filter
Teraz máte všetko nachystané. Kým sa pustíte do samotného varenia, nezabudnite nasadiť na kotol filter. Ten je dodávaný spolu s ním. Filter slúži ako ochrana čerpadla pred nasatím väčších častíc, a zároveň počas varenia chmeľu zabezpečí, že sa vám mladina nespáli.
![](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/6-tipov-od-sladka-pre-domace-varenie-piva-003-novy-magazin-1024x631.jpg)
„Keď chceme dostať zo sladu všetok cukor, je dôležitá správna cirkulácia. Ak vám pri nasypávaní surovín niečo spadne medzi stenu kotla a fermentačný kôš, kúsky sa môžu dostať do čerpadla, zaseknúť ho, a to je pri rmutovaní hotová pohroma. Preto dávajte vždy pozor na filter, a tiež na to aby sa neupchal!“ vysvetľuje Peter.
V horšom prípade môže čerpadlo, ktoré ťahá „na prázdno“ zhorieť, a vy budete potrebovať servis kotla.
Po schladení mladiny zas filter slúži ako mladinový filter, ktorý do fermentačného tanku z varného kotla nevpustí žiadne vyzrážané kaly či usadený chmeľ. Kvasinky tak budú kvasiť čistú mladinu bez problémov.
Domáce varenie piva je najlepšie s prírodnými číridlami
Prírodné číridlá mladiny obsahujú karagénan z írskeho machu. Ten napomáha lepšiemu vyzrážaniu proteínov a dokáže vyčíriť mladinu pred fermentáciou, ako aj výsledné pivo. Toto je cesta ku krásnej čistej farbe piva.
Tip navyše: Sládek Peter používa 1 kus číridla na 20 – 35 litrov mladiny
Cirkulačnú hadičku neskracujte
Hadička slúži na cirkuláciu sladiny cez poklop varného kotla. V prípade jej skrátenia by počas rmutovania mohlo dôjsť k „rozbíjaniu“ sladiny – a k jej následnej oxidácii. Nepriaznivé dôsledky si všimnete až na vašom výslednom pive, začínajú však už v procese varenia.
Pozor na výkon
![](https://magazin.klarstein.sk/wp-content/uploads/2022/03/6-tipov-od-sladka-pre-domace-varenie-piva-002-novy-magazin-1024x631.jpg)
Keď mladina príde do bodu varu, znížte výkon na hodnote Power z 2 500 W na 2 200 – 2 300 W a úplne odokryte hrniec. Nežiadúce látky, ktoré sa odparujú počas varenia, sa vám tak v podobe vyzrážaných kvapiek nevrátia naspäť do mladiny.
Dôležité čistenie
Po varení nezabudnite vyčistiť čerpadlo od zvyškov mladiny. „Do kotla si napustite teplú vodu približne 1 cm nad výpustný ventil, pridajte sanitačný (neparfumovaný) prípravok a nechajte aspoň 1 – 2 minúty cirkulovať,“ uzatvára tipy Peter.