Schusterjungen: Berlínsky žitný rožok
Super jednoduché
Objavte tradičný berlínsky rožok
Schusterjungen je berlínsky malý ražný rožok. Nie je celkom jasné, ako vznikol jeho názov. Existuje však príbeh, že obuvníkov chlapec udrel pekárovho chlapca s čerstvým pečivom. Pečivo bolo poškodené, no chlapci vraj jednoducho predali všetky nové druhy. Preto možno ten dosť nezvyčajný tvar? Pretože rožteky sa často pečú v obdĺžnikovom tvare. Legenda a pôvod tu a tam: tieto malé ražné rožky sme si naozaj obľúbili – a sme si istí, že čoskoro si ich obľúbite aj vy. Vyskúšajte náš jednoduchý recept!
Suroviny
Vyberte počet porcií
175 g ražnej múky | |
90 g pšeničnej múky | |
30 g čerstvého droždia | |
1/2lyžičky soli | |
1lyžičky cukru | |
180 ml vlažnej vody |
Pomôcky
1 kuchynský robot |
Nutričné hodnoty
117
Kalórie
23 g
Sacharidy
0 g
Tuky
4 g
Bielkoviny
Postup
1.
Rozpustite droždie
Droždie, vodu a cukor miešajte, kým sa cukor a droždie úplne nerozpustia. nechajte zakryté na teplom mieste 10 minút.
Hotovo
2.
Uhnetieme cesto
Preosejte múku a mieste ju s droždím asi 10 minút (môžete to urobiť ručne alebo pomocou kuchynského robota). Cesto prikryte a nechajte kysnúť približne 1 hodinu.
Hotovo
3.
Vytvarujte rolky
Cesto opäť dobre vymiesime, vytvarujeme do tvaru valčeka a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z cesta vytvarujte malé, mierne obdĺžnikové valčeky a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Opäť ho prikryte a nechajte kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Hotovo
4.
Predhriatie rúry
Predhrejte rúru na 200 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
5.
Pečenie rožkov
Cesto pokvapkajte trochou vody a zľahka poprášte múkou. Pečieme asi 20 minút.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.