Veľkonočné zajačiky
Super jednoduché
Pečené veľkonočné zajačiky
Naši veľkonoční zajačikovia z kysnutého cesta vyzerajú veľmi efektne. Naviac, ich výroba je naozaj jednoduchá. Máme pre vás návod, krok za krokom, ako si ich pripravíte doma. Či už ich darujete, položíte na stôl pri veľkonočných raňajkách alebo si s nimi spestríte bežný deň – s týmito malými cukrárskymi pochúťkami určite nestúpite vedľa. Náš tip: Ak pečiete kysnuté rožky pre deti, môžete na zajačiky ľahko namaľovať tváre pomocou cukrárenskej farby.
Suroviny
Vyberte počet porcií
500g múky Typ 405 | |
10 g droždia | |
50 g cukru | |
1štipka soli | |
5 vajec | |
35 g masla | |
100 g malinového džemu bez jadierok |
Na potretie
1 vaječný žĺtok | |
2PL mlieka |
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné |
Nutričné hodnoty
178
Kalorie
29 g
Sacharidy
4 g
Tuky
5 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava cesta
Zmiešajte droždie, vodu a 1 PL cukru, prikryte a nechajte 10 minút odpočívať pri izbovej teplote.
Hotovo
2.
Uhnetieme cesto
Do misy kuchynského robota dajte múku, zvyšný cukor a soľ. Pridajte zmes droždia a hneťte na rýchlosti 2 kuchynského robota (približne 5 minút) alebo ručne (približne 10 minút).
Hotovo
3.
Dokončite cesto
Pridajte vajcia, zmäknuté maslo a pokračujte v miesení, kým sa nevytvorí hladké cesto. V prípade potreby ho ešte raz ručne vymiesime, misu prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť.
Hotovo
4.
Zrolujte cesto
Cesto rozdeľte na 16 rovnakých častí. Každý kúsok cesta rozvaľkajte do oválneho tvaru, potrite ho tenkou vrstvou džemu, zrolujte pozdĺžne.
Hotovo
5.
Pripravte rúru
Rúru predhrejte na 180 °C horný a dolný ohrev.
Hotovo
6.
Pečenie veľkonočných zajačikov z kysnutého cesta
Vajce a mlieko spolu vyšľaháme, potrieme nimi veľkonočné zajačiky a pečieme asi 20 minút. Ozdobte podľa fantázie.
Hotovo
7.
Vytvarujte veľkonočné zajačiky
V strede raz preložte a uzavretý koniec narežte nožom asi 5 cm. Vzniknuté "uši" vytvarujte smerom von tak, aby boli viditeľné vrstvy s džemom. Každého zajačika položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.