Praclíky

Môžete ich použiť aj miesto pečiva – praclíky

Praclíky sú to pravé pre rôzne chvíle. Na raňajky, na desiatu počas dlhých ciest vlakom alebo autom, ako občerstvenie medzičasom alebo ako skutočná chuťová lahôdka potretá maslom či smotanovým syrom. Pointa je: praclíky sú naozaj bomba. A ešte lepšie sú, keď si ich upečiete sami doma. V našom recepte vám prezradíme, ako na to. Do toho!

Ohodnoťte náš recept!
0

Suroviny

Vyberte počet porcií
700 g pšeničnej múky typ 550
75 g masla
300 ml vody
30 g čerstvého droždia
1lyžička medu
2lyžičky soli
2lyžice hrubej soli na posypanie
Na lúh
1 l vody
3lyžice jedlej sódy
Pomôcky
kuchynský robot voliteľné

Nutričné hodnoty

247 Kalórie
42 g Sacharidy
6 g Tuky
6 g Bielkoviny

Postup

1.

Na prípravu praclíkov

Zmiešajte med, droždie, 3 PL vody a 2 PL múky. Prikryte a odložte na 15 minút.
Hotovo
2.

Vypracujte cesto

Rozpustite maslo. Zvyšnú múku zmiešajte s droždím ručne alebo pomocou kuchynského robota. Postupne pridajte maslo, zvyšnú vodu a soľ. Hnetieme približne 15 minút, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Hotovo
3.

Vytvarujte praclíky

Na pomúčenej doske opäť vymiesime cesto. Rozdelíme ho na 12 rovnakých častí (pomôže nám váha). Každú časť rozvaľkajte na asi 30 cm dlhý valček. Stred nechajte trochu hrubší. Teraz z neho vytvarujte praclík. Konce vytvarujte do tvaru srdiečka, potom ich 2-3-krát prevlečte okolo seba a konce položte na ľavú a pravú stranu o niečo hrubšej časti praclíka. Cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ho odpočívať.
Hotovo
4.

Na lúh

Priveďte vodu do varu, opatrne pridajte sódu bikarbónu (pozor, pení). Priveďte lúh do varu a potom ho odstavte z variča.
Hotovo
5.

Predhriatie rúry

Rúru predhrejte na 220 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
6.

Lúhovanie praclíkov

Každý praclík opatrne ponorte do lúhu pomocou dierkovanej lyžice a namáčajte ho približne 30 sekúnd. Potom ich vráťte na plech a posypte hrubozrnnou soľou podľa chuti.
Hotovo
7.

Upečte praclíky

Preclíky pečte približne 20 minút.
Hotovo

Poznámky

Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.
 Uložiť ako PDF