Praclíky
Super jednoduché
Môžete ich použiť aj miesto pečiva – praclíky
Praclíky sú to pravé pre rôzne chvíle. Na raňajky, na desiatu počas dlhých ciest vlakom alebo autom, ako občerstvenie medzičasom alebo ako skutočná chuťová lahôdka potretá maslom či smotanovým syrom. Pointa je: praclíky sú naozaj bomba. A ešte lepšie sú, keď si ich upečiete sami doma. V našom recepte vám prezradíme, ako na to. Do toho!
Suroviny
Vyberte počet porcií
700 g pšeničnej múky typ 550 | |
75 g masla | |
300 ml vody | |
30 g čerstvého droždia | |
1lyžička medu | |
2lyžičky soli | |
2lyžice hrubej soli na posypanie |
Na lúh
1 l vody | |
3lyžice jedlej sódy |
Pomôcky
kuchynský robot voliteľné |
Nutričné hodnoty
247
Kalórie
42 g
Sacharidy
6 g
Tuky
6 g
Bielkoviny
Postup
1.
Na prípravu praclíkov
Zmiešajte med, droždie, 3 PL vody a 2 PL múky. Prikryte a odložte na 15 minút.
Hotovo
2.
Vypracujte cesto
Rozpustite maslo. Zvyšnú múku zmiešajte s droždím ručne alebo pomocou kuchynského robota. Postupne pridajte maslo, zvyšnú vodu a soľ. Hnetieme približne 15 minút, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu.
Hotovo
3.
Vytvarujte praclíky
Na pomúčenej doske opäť vymiesime cesto. Rozdelíme ho na 12 rovnakých častí (pomôže nám váha). Každú časť rozvaľkajte na asi 30 cm dlhý valček. Stred nechajte trochu hrubší. Teraz z neho vytvarujte praclík. Konce vytvarujte do tvaru srdiečka, potom ich 2-3-krát prevlečte okolo seba a konce položte na ľavú a pravú stranu o niečo hrubšej časti praclíka. Cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ho odpočívať.
Hotovo
4.
Na lúh
Priveďte vodu do varu, opatrne pridajte sódu bikarbónu (pozor, pení). Priveďte lúh do varu a potom ho odstavte z variča.
Hotovo
5.
Predhriatie rúry
Rúru predhrejte na 220 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
6.
Lúhovanie praclíkov
Každý praclík opatrne ponorte do lúhu pomocou dierkovanej lyžice a namáčajte ho približne 30 sekúnd. Potom ich vráťte na plech a posypte hrubozrnnou soľou podľa chuti.
Hotovo
7.
Upečte praclíky
Preclíky pečte približne 20 minút.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.