Orechové pečené
Super jednoduché
Vyskúšajte naše orechové pečené
Orechové pečené s ovocnou brusnicovou omáčkou nielenže vyzerá farebne a elegantne – je to aj dokonalá vegánska alternatíva k mäsovým príbuzným, ako je sekaná a podobne. Vďaka množstvu korenín, zeleniny, šošovice a orechov má toto pečené naozaj čo ponúknuť, predovšetkým, čo sa chuti týka. A aby na vianočnom stole vyzeralo naozaj elegantne, ozdobíme ho ovocnou, domácou brusnicovou omáčkou. Vytvára skvelý kontrast k výdatnej pečenej chuti a v ústach spôsobuje skutočný ohňostroj.
Suroviny
Vyberte počet porcií
150 g hnedej šošovice | |
1konzerva fazule | |
100 g ovsených vločiek | |
2lyžice mletého ľanového semena | |
50 g vlašských orechov | |
50 g lieskových orieškov | |
50 g slnečnicových semienok | |
120 g mrkvy | |
200 g hnedých húb | |
4 strúčiky cesnaku | |
3 šalotky | |
3lyžice paradajkovej pasty | |
2lyžice horčice | |
1lyžice worcesterskej omáčky | |
1/2zväzku tymiánu | |
1/2zväzku rozmarínu | |
1/2zväzku pažítky | |
1lyžička údenej papriky v prášku | |
soľ a korenie podľa chuti |
Na brusnicovú omáčku
200 g brusníc | |
90 g cukru | |
100 ml červeného vína | |
1lyžička škorice | |
20 g čerstvého zázvoru | |
1 pomaranč |
Pomôcky
GrandPrix voliteľné | |
ponorný mixér voliteľné |
Nutričné hodnoty
292
Kalórie
38 g
Sacharidy
9 g
Tuky
10 g
Bielkoviny
Postup
1.
Príprava ingrediencií
Očistíme mrkvu, cesnak a šalotku. Šošovicu uvaríme podľa pokynov na obale. Fazuľu dobre scedíme. Očistíme huby. Bylinky umyjeme, osušíme a odtrhneme listy z konárikov.
Hotovo
2.
Predhriatie rúry
Rúru predhrejeme na 175 °C.
Hotovo
3.
Príprava cesta
Mrkvu, šalotku a cesnak vložte do hrnca GrandPrix a sekajte na rýchlosti 12 približne 10 sekúnd. Pridajte vlašské orechy, lieskové orechy a slnečnicové semienka a opäť ich mixujte pri rýchlosti 12 približne 5 sekúnd. Pridajte šampiňóny a sekajte ich približne 10 sekúnd pri rýchlosti 10. Teraz pridajte všetky ostatné prísady a miešajte 30 minút pri rýchlosti 8, kým nevznikne zrnité, ale homogénne cesto.
Hotovo
4.
Pripravte orechové pečené
Cesto nalejte do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej formy a pečte približne 50 minút. Spravte test pomocou špáradla. Nechajte vychladnúť.
Hotovo
5.
Na brusnicovú omáčku
Brusnice a pomaranč umyte. Zázvor ošúpte a nastrúhajte. Z pomaranča nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Všetko spolu s červeným vínom, cukrom a škoricou dajte do hrnca a na miernom ohni varte približne 30 minút, kým brusnice nezmäknú. Zľahka roztlačte podľa chuti.
Hotovo
6.
Podávajte
Pečené potrite brusnicovou omáčkou alebo podávajte bokom.
Hotovo
Poznámky
V GrandPrix pripravíme cesto na pečenie. Prípadne môžete ingrediencie nasekať jednotlivo v mixéri alebo ich nasekať ručne.
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.