Domáca focaccia
Super jednoduché
Upečte si domácu foccacia – taliansky chlieb
Tajomstvo domácej focaccia? Tento jedinečný chlebík s pôvabom starobylých talianskych dedín je nielen lahodným jedlom, ale aj fascinujúcim kúskom histórie. Predtým, než sa pustíme do pečenia, pozrime sa na pôvod a cestu tohto vynikajúceho talianskeho chleba.
Focaccia, toto jednoduché, no zároveň ohromujúce jedlo, má svoje korene v starovekých časoch. Pôvodne sa piekla v domácnostiach a malých pekárňach po celom Taliansku. Preslávila ju jej jedinečná chuť a textúra. Dnes je ikonou talianskej kuchyne.
Tento chlieb sa vyznačuje hrubou a chrumkavou kôrkou, mäkkým a vláčnym vnútrom a výraznou chuťou olivového oleja a byliniek. Je ideálnou prílohou k rôznym pokrmom, od polievok a šalátov až po hlavné jedlá. Okrem toho sa focaccia dá prispôsobiť na rôzne pridaním rôznych ingrediencií ako bylinky, syry, olivy alebo paradajky.
Cesta tradičnými talianskymi chuťami
História focaccie siaha až do starovekého Ríma, kde bola považovaná za jednoduchý a chutný spôsob využitia prebytočného cesta. Od tej doby sa recept na focacciu postupne vyvíjal a prispôsoboval miestnym chutiam a ingredienciám. V rôznych regiónoch Talianska sa dokonca vytvorili rôzne varianty focaccie, ktoré sa líšia podľa použitých ingrediencií a techník pečenia.
Talianska focaccia je tiež úzko spojená s kultúrou talianskych reštaurácií a trhov, kde sa predáva ako obľúbená príloha alebo ako samostatné jedlo. Často sa podáva s olivovým olejom a octom balzamiko alebo sa používa na prípravu rôznych sendvičov. Focaccia je jednoducho neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne a je obľúbená medzi domácimi aj profesionálnymi kuchármi.
Focaccia je viac ako len chlieb
Okrem tradičnej verzie ako samostatného jedla alebo príloha sa focaccia dá tiež použiť ako základ pre pizzu. Tento výnimočný chlebík ponúka ideálnu základňu pre vytvorenie šťavnatej a chrumkavej pizze, ktorá okúzli každého milovníka talianskych špecialít. Stačí pridať svoje obľúbené ingrediencie ako paradajky, syry, bylinky alebo šunku a vytvoriť tak unikátnu kombináciu chutí a textúr.
Takže prečo si nevyskúšať domácu focacciu a objaviť kúzlo talianskej kuchyne priamo v pohodlí vášho domova? S jej bohatou históriou a jedinečnými chuťami je focaccia viac než len chlebík – je to kúsok talianskej kultúry a tradície, ktorý si zaslúži miesto na vašom jedálnom lístku.
Ešte viac lákavých receptov nájdete v našom archíve. Mimochodom, je pizza naozaj z Talianska? To sa dozviete v našom článku.
Suroviny
Vyberte počet porcií
1 kg pšeničnej múky typ 00 alebo 405 | |
750 ml vody | |
20 g soli | |
1PL cukru | |
4PL olivového oleja |
Na dochutenie
150 g sušených paradajok | |
1PL sušenej bazalky | |
1PL vločiek morskej soli | |
1PL čierneho korenia |
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné |