Tina Szaboo: Švédske kanelbullar na chvíle pohody

Počuli ste už o FIKA? Nás s týmto pojmom zoznámila naša Klarstein creator Tina Szaboo. Pre Švédov je to čas vyhradený na stretnutie s priateľmi pri káve a niečím dobrým pod zub. A tým niečím dobrým môžu byť práve švédske škoricové pletence – kanelbullar. Už mamička Tina sa do ich prípravy pustila s pomocou robota Bella Elegance.

„Byť mamou je úžasné, má to však aj svoje úskalia – málo času. Preto je dobré mať pri sebe tých správnych pomocníkov, hlavne v kuchyni,“ hovorí s úsmevom.

Výhodou Bella Elegance je až 6 rýchlosti, vďaka ktorým rýchlo vyšľaháte smotanu, a rovnako bez problémov vymiesite ťažké chlebové cesto. Hnetací hák na chlebové cesto, miešací hák na suroviny so strednou hustotou a metlička na šľahanie smotany alebo masla sa stanú vašimi dobrými priateľmi.

A ak by ste ku škoricovej pochúťke hľadali ďalšie inšpirácie na chvíle pohody, skúste Tinin Instagram @tina.szaboo. Keď práve netvorí macramé, s fotoaparátom sa na svojom profile snaží zachytávať každodenné radosti a krásy života.

Švédske škoricové pletence Kanelbullar

tina szaboo pripravila švédsku tradičnú sladkosť kanelbullar
zdroj: Tina Szaboo

Ingrediencie:

CESTO
500 ml teplé mlieko
1 kocka čerstvé droždie
150 g maslo
90 g kryštálový cukor
1/2 KL soľ
1 PL kardamon (semienka)
800 g hladká múka

PLNKA
150 g maslo
90 g kryštálový cukor
1 PL škorica

NA POTRETIE
1 ks vajce

Postup prípravy švédskych škoricových pletencov alá Tina Szaboo

1. Do veľkej misky nalejeme teplé mlieko, rozmrvíme kvasnice a pridáme asi lyžicu cukru. Necháme postáť zhruba 15 minút. Potom do misky nasypeme zvyšok cukru, pridáme čerstvo podrvený kardamón a roztopené maslo (nie horúce). Pridáme múku so soľou a dáme hnietiť do robota Bella Elegance.

2. Cesto ešte premiestnime na pomúčenú dosku a rukami hnietime, vložíme ho naspäť do misky na necháme kysnúť zhruba 45 minút.

3. Medzitým si zo zmäknutého masla, cukru a škorice vymiešame plnku.

4. Keď je cesto vykysnuté, dosku dobre pomúčime a vyvaľkáme ho do veľkého štvorca s hrúbkou asi 5 mm. Potrieme plnkou po celom povrchu a preložíme na polovicu.

5. Zo vzniknutého obdĺžnika radielkom narežeme približne 15 až 20 asi 1,5 cm hrubých pásikov. Každý chytíme za jeden koniec a druhý koniec otáčame až vytvoríme špirálu, ktorú zrolujeme do kruhu/klbka/pletenca. Pletence ukladáme na papierom na pečenie vystlané plechy a zakryté utierkou necháme podkysnúť ešte asi 30 minút.

6. Pred pečením potrieme pletence vyšľahaným vajíčkom a pečieme v dobre rozohriatej rúre na zhruba 250°C asi 8 až 10 minút.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!