Trhací chlieb
Super jednoduché
Nepotrebuje naň nôž – trhací chlieb
Trhací chlieb je ideálny na grilovanie a pre bufet. Ako už názov napovedá, možno ho jednoducho šklbať kúsok po kúsku. A každý kúsok v sebe skrýva lahodné domáce bylinkové maslo a roztopenú goudu. Teda, ak ho pripravíte podľa nášho receptu. Trhací chlieb navyše skvele vyzerá a určite zanechá dobrý dojem. Mimochodom, tento chlieb môžete naplniť akokoľvek chcete. Namiesto bylinkového masla môžete použiť aj pesto alebo iný dip. Skvelé sú aj iné syry, ktoré sa dobre roztápajú. Jednoducho to vyskúšajte sami!
Suroviny
Vyberte počet porcií
600 g múky typ 405 | |
300 ml vody | |
21 g čerstvého droždia polovica kocky | |
1PL cukru | |
1PL soli | |
2PL olivového oleja | |
50 g masla |
Náplň
150 g bylinkového masla zodpovedá približne 1/2 porcie podľa nášho receptu | |
150 g goudy | |
soľ a korenie podľa chuti |
Pomôcky
GrandPrix voliteľné | |
Zapekacia misa |
Nutričné hodnoty
283
Kalórie
30 g
Sacharidy
15 g
Tuky
7 g
Bielkoviny
Postup
1.
Pripravte cesto
Zmiešajte vodu, droždie, cukor a 2 PL múky. Miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Prikryte a nechajte pri izbovej teplote 10 minút kysnúť. Okrem toho nechajte bylinkové maslo zohriať na izbovú teplotu.
Hotovo
2.
Dokončite cesto
Všetky prísady vložte do robota GrandPrix, zatvorte veko a spustite program Cesto. Prípadne cesto hneťte ručne 10 minút, kým nebude hladké. Vložte do misy a nechajte prikryté kysnúť pri izbovej teplote približne 30 minút, kým sa objem približne nezdvojnásobí. Medzitým nastrúhajte syr gouda.
Hotovo
3.
Plnenie cesta
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na rozmery približne 40x40 cm a hrúbku 0,5-1 cm. Cesto hojne potrieme bylinkovým maslom a posypeme goudou.
Hotovo
4.
Predhrejte rúru
Rúru predhrejte na 180 °C horný/spodný ohrev.
Hotovo
5.
Prekladajte cesto
Formu na chlieb vymažte tukom a postavte ju do zvislej polohy (môžete ju, napríklad, podoprieť fľašou). Teraz cesto nakrájajte na pásy, raz pozdĺžne v strede a asi 5-krát priečne. Každý pás preložte asi 3-krát a poukladajte ho do formy tak, aby bol rovnomerne naplnený.
Hotovo
6.
Chlieb upečte
Chlieb pečieme približne 40 minút, kým povrch nie je chrumkavo hnedý. V prípade potreby podložte papier na pečenie, pretože časť bylinkového masla môže vytiecť.
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty vychádzajú z uvedených surovín a v skutočnosti sa môžu líšiť.