Vaječný likér
Super jednoduché
Vianočná klasika – vaječný likér
Vaječný likér patrí k chladnému ročnému obdobiu ako žiadny iný nápoj. Či už v Nemecku alebo v Amerike, Anglicku a Kanade ako “Egg Nog”: Kombinácia vajec, smotany a rumu alebo brandy si všade nájde veľa priaznivcov. O to viac si myslíme, že je dôležité ukázať vám, ako rýchlo a jednoducho si môžete vyrobiť vlastný vaječný likér. Tento likér, plnený do malých dekoratívnych fliaš, je tiež skvelým darčekom pre hostiteľky počas vianočného obdobia (alebo, v súlade s témou, na Veľkú noc).
Suroviny
Vyberte počet porcií
4 veľké vajcia | |
250 g kryštálového cukru | |
480 ml plnotučného mlieka | |
240 ml smotany | |
120 ml rumu | |
120 ml brandy | |
1/2lyžičky muškátového orieška | |
1štipka soli |
Pomôcky
Kuchynský robot voliteľné | |
alebo ručný mixér |
Nutričné hodnoty
285
Kalorie
28 g
Sacharidy
7 g
Tuky
4 g
Bielkoviny
Postup
1.
Vyšľahajte bielky
Oddeľte žĺtka od bielkov. Bielka vyšľahajte v kuchynskom robote alebo ručným mixérom na šľahanie. Pridajte lyžičku kryštálového cukru a pokračujte v šľahaní, kým bielka nebudú tuhé.
Hotovo
2.
Pripravte vaječný likér
V samostatnej miske šľahajte žĺtky a zvyšný kryštálový cukor, kým nevznikne zlatožltá zmes a cukor sa úplne nerozpustí. Pridajte zvyšné prísady a miešajte 5 minút na nízkom stupni. Postupne pridávajte sneh z bielkov.
Hotovo
3.
Vaječný likér vychlaďte
Nalejte vaječný likér do sterilizovanej a vzduchotesnej fľaše a nechajte ho chladiť aspoň 1-2 dni. Vaječný likér najlepšie chutí, ak ho uchovávate v chladničke 1-3 týždne.
Hotovo
Poznámky
Jedna porcia zodpovedá približne 100 ml vaječného likéru.
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.