Cesnak nie je len výrazný, najmä je zdravý
Keď si v jednej zo šou britského šéfkuchára Jamie Olivera záhradník odhryzol z čerstvého cesnaku, vyhlásený šéfkuchár ostal vyvedený zmieri. Vraj ako môže len tak jesť tak intenzívnu zeleninu. Záhradník sa pousmial, podal strúčik Jamiemu a povedal: Daj si! Dávate si aj vy cesnak, zaujímavý a zdravý poklad z kuchyne?
Zázračný cesnak
Cesnak obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Už v antických dobách obohacoval jedálny lístok starých Egypťanov. Táto cibuľovitá rastlina je chutná a zdravá. Vďaka tomu patrí k zázračným potravinám, ktoré sa nepoužívajú len pre korenistú chuť, ale aj pre liečivé účinky. Používa sa takmer vo všetkých kultúrach. Najmä v stredomorskej oblasti je neodmysliteľnou súčasťou kultúry stravovania. Možno aj preto, že je na tomto území je stále živý vplyv Antiky. Avšak ani stredoeurópskej kuchyni nie je cudzí. Etabloval sa ako hodnotné korenie aj liek.
Najlepší je čerstvý
Čerstvá zelenina nielenže chutí najlepšie, ale je aj najzdravšia. Či je cesnak naozaj čerstvý, spoznáte podľa odrody na jeho bielej alebo ružovej, resp. mierne fialovej šupke. Aj zo strúčikov viete odčítať čerstvosť.
Mohlo by vás zaujímať: Tipy, ako udržíte ovocie a zeleninu čo najdlhšie čerstvé
Pokým nie je výhonok vo vnútri cesnaku zelený, cesnak je čerstvý. Ak už zelený je, cesnak bol nejakú dobu skladovaný. V tomto prípade by ste pred varením mali výhonok odstrániť, inak bude mať vaše jedlo horkú chuť.
Cesnak ako liek
V prírodnej medicíne sa cesnak používa ako liek už dlho. Väčšina jeho liečivých účinkov sa pripisuje látke alicín. Uvoľňuje sa pri krájaní strúčikov a šíri svoju charakteristickú vôňu. Vďaka zložkám alicínu obsahujúcim síru má cesnak antibakteriálne účinky. Mal by preto brániť šíreniu baktérií a pôsobiť proti vírusom. Ale čo skutočne robí z cesnaku hodnotný liek, je jeho pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém.
Dotvorí chuť jedál
Napriek tomu, že vám intenzívna aróma nemusí byť príjemná, najlepšie je použiť ho čerstvý. Chuť je síce intenzívna, zároveň však mierna. Mimochodom, čím je cesnak čerstvejší, tým menej intenzívna je aj jeho vôňa. Nakrájaný na tenké plátky alebo malé kúsky dodá mnohým jedlám svoju neobyčajnú chuť. Opečený je chuťovo vždy trochu jemnejší.
Pretlačením strúčikov získate cesnakovú šťavu, ktorá sa hodí do mnohých teplých aj studených jedál. Pri tepelnej úprave si dajte pozor, pretože ľahko prihorí a zhorkne. Je dobré ho tepelne upravovať opatrne a zároveň rýchlo. Pri správnom použití podčiarkne arómu ostatných prísad.