Zdenka Cakes: Ako na perfektné makrónky?

Niektoré jedlá sú kategóriou samé o sebe. Makrónky sú jednoznačným príkladom. Malé, vizuálne extrémne lákavé, dobrôtky sú však na prípravu o niečo zložitejšie, než by sme si priali. Naša Klarstein creator Zdenka cakes sa podelila o 3 tipy, vďaka ktorým si s radosťou poviete: Podarilo sa!

„Najdôležitejšia je kvalitná mandľová múka,“ začína prezrádzať svoje tipy Zdenka. Ak ste sa s týmto typom múky ešte nestretli, rozhodne by ste to mali napraviť. V porovnaní s tou bežnou pšeničnou je mandľová bez lepku, čo oceníte ak trpíte intoleranciou. Tiež má nízky glykemický index a je zdrojom magnézia, železa, mangánu, draslíka, vápnika a vitamínu E.

Ako si vyrobiť mandľovú múku doma

Nahradiť pšeničnú múku mandľovou nie je problém, bežne sa používa do polievok, omáčok, no upečiete z nej aj chlieb, pečivo, makrónky a iné sladké dobroty. Jediné, čo by vás mohlo odradiť od zmeny, je vyššia cena. Tu si však viete poradiť domácou výrobou. Múku vyrobíte obyčajným pomletím olúpaných mandlí. Stačí ich hodiť do kuchynského mixéru, Klarstein Luca je dobrou voľbou, a mixovať v krátkych intervaloch. Ak by ste mandle mixovali súvisle a dlho, môže sa vám stať, že vyrobíte mandľové maslo.

Radi experimentujete? Skúste mandle opražiť, a až potom ich pomlieť na múku. Múka na makrónky však musí byť z čerstvých nepražených mandlí. Tiež ju s ničím nemiešajte, v obchodoch je niekedy v ponuke ako mix viacerých múk, to vašim makrónkam neprospeje.

Dokonale vyšľahaný sneh pre perfektné makrónky

Makrónky sú nielen lahodné, ale aj vizuálne príťažlivé.
zdroj: unsplash.com

Ďalším Zdenkiným tipom je kvalitne vyšľahaný sneh. Tento krok môže znieť ako banalita, ale vyšľahať sneh z vaječných bielkov si vyžaduje zručnosť a určitú prax. Toto by ste o šľahaní snehu z bielok mali vedieť:

  • vždy používajte čerstvé vajíčka,
  • ak neviete ako staré vajíčka máte, dajte na každý bielok do misky čajovú lyžičku studenej vody. Tento trik vám dokonca zabezpečí viac snehu,
  • bielka a žĺtka musia byť dokonale oddelené, ideálne je, ak žĺtok zostane v celku,
  • vajíčka vyberte z chladničky hodinu pred tým, než s nimi začnete pracovať. Skúsení šéfkuchári dokonca radia oddeliť bielka od žĺtkov už o deň skôr večer,
  • nádoba, v ktorej bude sneh šľahať musí byť odmastená. Skúsení kuchári radia vypláchnuť nádobu zriedenou octovou vodou a rovnako ošetriť aj všetky nástavce na šľahanie. Kuchynský robot Klarstein Bella vám za takúto starostlivosť ponúkne perfektný bielkový sneh.

Zdenka Cakes po bohatých desaťročných skúsenostiach s pečením vie ponúknuť aj tipy, ktoré vás možno trochu prekvapia, no fungujú perfektne. Aj pre makrónky ma takýto tip. Je ním vlhkosť vzduchu pri sušení cesta. Ak nájdete správnu vlhkosť a čas sušenia, prasknuté makrónky už navždy zostanú len v príbehoch na internete a vy sa budete tešiť z dokonalých koláčikov. Presnú vlhkosť vzduchu sa vám podarí dosiahnuť napríklad pomocou Klarstein DryFy Pro Connect odvlhčovač vzduchu.