Vlašské orechy sú plné zdravých tukov
Nie sú len chutným snackom, ale aj plnohodnotnou zdravou potravinou. Vlašské orechy by mali byť súčasťou každého jedálničku. Aké benefity ponúkajú, na čo v našom tele majú pozitívny vplyv, a ako ich skladovať či spracovať?
Mohlo by vás zaujímať: Panenský olej: spoznajte výhody a typy rastlinných olejov
Naturálne orechy sú príjemne chrumkavé a dodajú dôležité minerály a živiny, ktoré prispievajú k vyváženej strave. Vlašský orech má vysoký obsah tuku, najmä zdravších nenasýtených mastných kyselín. Dajte si však pozor, keďže je v tomto prípade obsah tuku až nad 60 %, vlašské orechy majú tiež veľa kalórií.
Vlašské orechy = cenné vitamíny
Tieto orechy sú nielen bohaté na tuky, ale aj na vitamíny. Obsahujú vitamín E a vitamíny skupiny B. Tiež obsahujú draslík, ktorý je dôležitý pre svaly a nervovú sústavu. Toto robí z nich ideálne jedlo pre športovcov! Orechy ďalej ponúkajú horčík, železo, vápnik a zinok. Stopový prvok zinok je dôležitý okrem iného pre funkciu pečene a imunitný systém, tiež má vplyv na pokožku a vlasy.
Hlavná sezóna: Jeseň
Vlašské orechy u nás dozrievajú od septembra do októbra. Lúpané sú v supermarketoch po celý rok. Ak si na čerstvých vlašských orechoch nechcete pochutnávať iba na jeseň, mali by ste dodržať niekoľko rád pri skladovaní. Uložte ich na chladnom a tmavom mieste, vydržia vám mesiace.
Olúpané rýchlo strácajú arómu. Najlepšie je skladovať vlašské orechy v ochranných obaloch. Ak budete mať orechy suché, chránené pred svetlom a vzduchom, pri teplote okolo 10 až 17 stupňov Celzia, zostanú čerstvé po celé mesiace.
Dokonca ich môžete zavárať. Jadrá stačí pomlieť, naplniť nimi menšie suché zaváraninové poháre a sterilizovať 15 minút pri teplote 90 stupňov Celzia.
Ako si vlašské orechy užiť ešte viac?
Šupky sa pohodlne zbavíte luskáčikom na orechy. Potom je dôležité jadrá zbaviť svetlej šupky. Má mierne horkastú chuť. Ak olúpané vlašské orechy pár minút nasucho pražíte na panvici, uvoľnia sa chute a vône. Chuťový zážitok bude intenzívnejší.
Počas Vianoc sa bez týchto orechov zrejme nezaobídete. Vedeli ste však, že ak sú dostatočne pomleté, môžete nimi nahradiť aj vaječné bielka? Tiež sa perfektne hodia do jedál z ryže, cestovín, zeleniny a mäsovým jedlám.