Adrianahudax: Domáce orechové maslo
Orieškové maslo je zdravou a chutnou alternatívou k tomu tradičnému. Ak sa pokúsite vyrobiť si ho doma, zrejme sa zo zdarného výsledku budete tešiť skôr, než keby ste sa rozhodli vyšľahať si tradičné zo smotany na šľahanie. Naša Klarstein creator Adriana Hudáková nám prezradila 3 tipy, ako domáce arašidové maslo premeniť na jedinečnú pochúťku, ktorá je navyše zdravá.
Maslo z orieškov sa teší veľkej popularite aj preto, že je vítaným oživením raňajkových rituálov. Pečivo s džemom či čokoládovou nátierkou sú síce klasikou, no mať o niečo bohatšie menu nie je nikdy na škodu. Naviac si hneď z rána doprajete slušnú porciu látok prospešných pre vaše zdravie.
Arašidové maslo je primárne o tuku, z ktorého významnú časť tvoria zdravé omega-6 mastné kyseliny. Naopak, omega-3 mastné kyseliny neobsahuje. Tiež vám dopraje bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Portfólio vitamínov arašidového masla zahŕňa E, B1, B3, B5, a B6. Obsahuje aj prospešný koenzým Q10, kyselinu listovú, horčík, draslík, mangán, fosfor a zinok.
Nebojte sa cukru či soli
Ak vám naozaj záleží na zdraví, potom je výroba domáceho arašidového masla jasnou voľbou. Prírodná chuť je totiž veľmi neutrálna, pre niekoho možno až nudná, preto veľkí výrobcovia maslo dochucujú. Často až tak, že množstvo cukru zatieni všetky pozitíva prírodného masla. Ak do domáceho masla pridáte rozumné množstvo cukru či dokonca soli, nič tým nepokazíte.
Radi objavujete nové chute či skúšate niečo nové? Tip Adriany Hudákovej je arašidy pred mixovaním opiecť. „Oriešky tak dostanú ešte lepšiu chuť,“ hovorí. Okrem zvýraznenia chute opečením dosiahnete aj to, že sa vám budú oriešky pohodlnejšie mixovať. Na rozmixovanie je dobrým pomocníkom Herakles 2G stolný mixér.
Hladké alebo chrumkavé orieškové maslo?
Arašidové maslo sa tradične rozdeľuje na smooth a crunchy. Smooth, teda úplne hladkú konzistenciu dosiahnete tak, že arašidy budete mixovať približne minútu, potom zo stien stiahnete, čo sa prilepilo, a opäť mixujete. Tento postup opakujete, kým nebude hmota dokonale hladká. Crunchy arašidové maslo má kúsky arašidov, teda ho nemixujete tak dlho a dôsledne. Adriana Hudaková odporúča pridať kakaové bôby a kúsok kokosového cukru. Zvýrazní sa chrunchy efekt a maslo dostane opäť nové chute.
Nevýhodou, ktorú musia arašidovému maslu priznať aj jeho najväčší fanúšikovia je tuhá konzistencia, pre ktorú sa ťažko natiera na pečivo. Mimochodom, arašidové maslo obzvlášť dobre chutí na tmavom pečive. Adriana má tip, ako prílišnú tuhosť vyriešiť. „Rada pridávam kúsok kokosového oleja, aby bolo maslo tekutejšie a lepšie sa rozotieralo,“ prezradila. Viac tipov o chutnom a zdravom varení nájdete na instagramovom profile @arianahudax.