Bliny (ruské palacinky)
Vyskúšajte palacinky zo zahraničia – bliny
Blini sú ruské palacinky. Tradične sa pečú z pohánkovej múky a droždia. Vďaka tomu sú super nadýchané. Rusi ako polevu používajú kyslú smotanu alebo maslo – blini sú preto absolútnym vrcholom raňajok, keď sú zrolované so všetkými druhmi sladkých a slaných náplní!
Suroviny
Vyberte počet porcií
150g Pohánkovej múky Alternatíva: pšeničná múka | |
1ČL suchého droždia | |
175ml mlieka | |
1 vajce | |
3PL rastlinného oleja | |
1štipka soli |
Nutričné hodnoty
483
kalórie
63 g
sacharidy
21 g
tuky
10 g
bielkoviny
Postup
1.
Pripravíme cesto
Múku, soľ a suché droždie dôkladne premiešame. Pridáme vlažné mlieko a miešame, aby vzniklo riedke kváskové cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť pri izbovej teplote asi 40 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Hotovo
2.
Pripravíme cesto
Oddelíme vajíčko. Do cesta vmiešame vaječný žĺtok. Vyšľaháme bielka a vmiešame ich do cesta. Prikryjeme a necháme opäť kysnúť 20 minút.
Hotovo
3.
Pečieme
Na panvici rozohrejeme olej (pri blinoch vždy len kvapku), naberačkou postupne prilievame cesto a pečieme jednu blinu za druhou. Ozdobte polevou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!
Hotovo
Poznámky
Nutričné hodnoty sú odhadované podľa surovín. V skutočnosti sa môžu líšiť.